Wat de rassendiversiteit van Franse wijn voor u betekent

Misschien heeft geen enkel ander land ter wereld een wijncultuur en samenleving die zo nauw met elkaar verbonden is als Frankrijk. Van Grand Cru-bottelingen tot Vins de France, er is een Franse wijn voor elk budget en elke smaakpapillen ter wereld.

Kampioenen van hun regio door gevoelige landbouw en traditionele wijnbereidingstechnieken. Een essentieel element in de onthutsende ontwikkeling van de diversiteit in Frankrijk zijn de wijnen die zijn gemaakt door telers-wijnmakers die hard hebben gewerkt om kampioenen te worden van de inheemse druivensoorten en wijnstijlen. Hoewel deze druivensoorten en wijnbereidingsstijlen – en zelfs de regio’s zelf – soms minder bekend zijn, produceren ze enkele van de meest onderscheidende en redelijk geprijsde wijnen van Frankrijk.

Franse wijn

De Fransen begrijpen de synergie, de kwaliteit van het oogstjaar en het gedrag van de wijnstokken. Ze kunnen wijnen maken die hun plaats uitdrukken met de persoonlijkheid van elk jaar. Vignerons zijn een essentieel onderdeel van de Franse wijngeschiedenis en ze helpen het land ook in de richting van meer duurzaamheid, voornamelijk door biologische en biologisch-dynamische productie.

Muscat en Pinot Noir worden geteeld in de uitlopers van de Vogezen in de Elzas, vlakbij de Franse grens in de noordoostelijke regio van het land. Deze wijnen kunnen speels en toch sober zijn, textuur en toch knetterend met zuurgraad, nauwkeurig en evenwichtig maar toch wild en experimenteel.

Slechts een paar regio’s op de planeet kunnen bogen op meer individueel gecreëerde wijnen dan de Jura, die verder naar het zuiden ligt. e FrenchVan vin jaune, die zich ontwikkelt onder een laagje flor of giststam, tot rode druiven zoals Poulsard en Trousseau en meer bekende druiven zoals Chardonnay en Pinot Noir, Jura-wijnen hebben een heel eigen ritme.

De klimaatwijnen van de Loire-vallei in het noordwesten van Frankrijk lopen een dunne lijn tussen complexiteit en drinkbaarheid, en dat tegen kosten die vaak ver onder de marktverwachtingen liggen. Een pittige en mineraalrijke Muscadet behoort tot de opties: een veelzijdige Chenin Blanc, pittige Cabernet Franc, bloemige Gamay en overdadige inheemse soorten zoals Pineau d’Aunis en Grolleau. Een voortreffelijk alternatief voor de Sauvignon Blanc voor de traditionele regio’s Sancerre en Pouilly-Fumé is te vinden in appellations zoals Menetou-Salon, Quincy en Reuilly.

Franse wijnen met meer structuur en body, gemaakt van bekende rassen zoals Malbec en minder bekende rassen zoals Mauzac, het ruige zuidwesten van Frankrijk biedt uitzonderlijke waarde in regio’s zoals Bergerac, Cahors en Front Madiran, Marcillac, Irouléguy en Jurançon . De wijnen gemaakt van zowel bekende rassen zoals Malbec als minder bekende rassen zoals Mauzac, Frankrijk

Zelfs in de beroemdste regio’s van Frankrijk is er veel variatie, drinkbaarheid en betaalbaarheid. Bourgondië heeft zichzelf gevestigd als ‘s werelds grootste Chardonnay- en Pinot Noir-producent. De Aligoté, een minder bekende variëteit, misschien schitterend, oogverblindend, nerveus en delicaat als ze met zorg wordt gekweekt en geoogst.

Hoewel champagne wereldwijd de meest bekende mousserende wijn is, wordt Crémant op dezelfde traditionele manier bereid en kan het in winkels door het hele land worden gekocht.

De Côtes de Bourg, Côtes de Blaye en Côtes de Franc, om maar een paar appellations te noemen, produceren majestueuze wijnen van vergelijkbare soort die vaak eerder vroeger dan later worden geconsumeerd.

De regio Côtes du Rhône, met appellations als Rasteau en Vacqueyras, is ideaal voor wie op zoek is naar de zuiverheid en complexe aroma’s van Grenache, Syrah en Mourvedre (om er maar een paar te noemen). De historische Rhône-vallei, met appellations als Rasteau en Vacqueyras, is ideaal voor wie op zoek is naar meer dagelijks drinken.

Als je naar het zuiden gaat langs de rivier de Rhône, kom je aan in de mediterrane kuststreek van de Provence, het oudste wijngebied van Frankrijk en waar zonsondergangkleurige rosé de norm is, gemaakt van variëteiten zoals Cinsault en Mourvèdre. De verschillende Côtes de Provence bieden een overvloed aan waarden en ambachtelijke rode en witte wijnen van appellations zoals Les Baux de Provence, die de moeite van het zoeken waard zijn.

Op loopafstand is de Languedoc-Roussillon een geologische schatkamer waar oude wijnstokken worden gekweekt, soms te paard, van vele mediterrane soorten, waardoor wijnen worden geproduceerd die variëren van licht en fruitig tot complex en terroir-gedreven in hun expressie van plaats.

Vanwege het gevarieerde aanbod van wijnstijlen in Frankrijk, zijn geen twee flessen wijn hetzelfde. Ze hebben gemeen dat ze allebei uit de Verenigde Staten komen. Ze zijn ongelooflijk geschikt voor voedselbereiding. Het adagium “wat samen groeit, blijft bij elkaar” kan universeel worden toegepast op Franse wijn, die goed past bij een verscheidenheid aan lokale gerechten, kazen, vleeswaren en schaaldieren, evenals bij andere internationale keukens.

Elke Keuken een Franse wijn

Bij elke keuken past wel een Franse wijn. Of het nu Jura’s vin jaune is met een pastrami sandwich, Cahors Malbec met een hamburger, een peperige Noord-Rhône Syrah met Koreaanse barbecue, Loire Chenin Blanc met een traditionele Amerikaanse brunch, of een fles heerlijke dessertwijn uit Bordeaux’s Sauternes of Sainte-Croix-du-Mont met cheesecake, er is een Franse wijn om te combineren. De combinatie van Champagne of Crémant met vistaco’s, Côtes de Provence Rose met Californische pizza, of Elzasser Gewurtztraminer met pittige Thaise rundvleessaté zijn allemaal uitstekende keuzes voor eten en wijnarrangement. Er zijn schijnbaar veel opties om uit te kiezen als het gaat om Franse wijn.

Bron: Franse wijn van La Vinoteca