Wat voor soorten barbecues zijn er?

Gas BBQ’s

Gas BBQ’s werken op propaangas en bieden een handige en gemakkelijke oplossing om te barbecueën. Omdat je geen houtskool hoeft op te warmen, kun je beginnen met koken zodra je je gastoevoer aansluit. Met gas BBQ’s kun je ook de hitte regelen, zodat je je eten gemakkelijk grondig en gelijkmatig kunt garen. Ze hebben ook variabele warmtemogelijkheden, wat betekent dat je verschillende soorten voedsel tegelijk op verschillende temperaturen kunt bereiden. Doordat ze dit kunnen zijn gas BBQ’s heel veelzijdig, maar ze hebben ook de neiging groot en omvangrijk te zijn.

Wat voor soorten barbecues zijn er

Houtskool BBQ’s

Deze BBQ’s gebruiken houtskoolbriketten en klompen hout in plaats van gas, waardoor ze goedkoper in gebruik zijn dan gas BBQ’s. Ze hebben even tijd nodig om op te warmen voor je erop kunt koken, en je kunt de hitte niet regelen als ze eenmaal klaar is. Desondanks houden veel mensen van de ervaring en de geur van koken op houtskool, en daarom is het nog steeds zo’n populaire optie. Ze zijn ook lichter en draagbaarder, wat betekent dat houtskool BBQ’s te vinden zijn in kleinere maten die perfect zijn voor picknicks of het strand.

Rookoven BBQ’s

In tegenstelling tot gas- en houtskool BBQ’s die je voedsel direct op de hittebron garen, circuleren rookoven BBQ’s warme lucht rond je voedsel, waardoor het over een lange tijd langzaam gaart. Dit geeft die heerlijke rokerige smaak die je in restaurants krijgt, en zorgt voor sappig, sappig vlees dankzij de lage temperatuur en lange kooktijd. Er zijn over het algemeen twee soorten rookoven BBQ’s:

Verticale rookovens

Bij verticale rookovens zitten de grillplaten en -rekken boven de warmtebron en kunnen ze omhoog of omlaag worden versteld. Dit maakt het veel gemakkelijker de temperatuur te regelen waarmee je voedsel gaart. Verticale rookovens zijn ook draagbaarder omdat ze meestal kleiner zijn dan offset rookovens.

Horizontale/ Offset Rookovens

Deze rookovens houden de warmtebron in een aparte kamer, en de rook wordt dan rond het voedsel geleid. Met deze rookovens kun je meer voedsel bereiden omdat ze meer ruimte bieden, hoewel de temperatuur niet zo gemakkelijk te regelen is in vergelijking met verticale rookovens.

Kamado BBQ’s

Kamado BBQ’s komen oorspronkelijk uit Japan, en gebruiken hout of kolen in plaats van houtskool. Ze zijn te vinden in een eivorm en gebruiken keramische roosters in plaats van ijzer of staal. De temperatuur wordt geregeld door de luchtstroom te regelen, en hoge en lage temperaturen kunnen langere tijd worden aangehouden. Deze manier van voedsel bereiden staat erom bekend dat ze een rokerige, gebarbecuede smaak geeft die je niet met houtskoolbriketten of gas kunt bereiken. Vanwege hun unieke ontwerp kosten kamado BBQ’s meer dan houtskool- of gasalternatieven.

Barbecues vergelijken

Pizzaovens

Ooit was de pizzaoven alleen te vinden in Italiaanse restaurants en pizzeria’s, maar hij doet nu zijn intrede in Britse tuinen. Van kleine dozen die bovenop je BBQ staan tot uitgebreide vrijstaande steenovens, er is nog nooit een betere reden geweest om tot je ellebogen in bloem en pizzadeeg te zitten! Pizzaovens bereiken zeer hoge temperaturen in een afgesloten ruimte, waardoor je deeg gelijkmatig en grondig helemaal gaar wordt. Bijkomend voordeel is hoe geweldig pizzaovens je tuin eruit laten zien!

Wat je ook nog hebt:

Grillplaten

Je grillplaten, gemaakt van gietijzer of roestvast staal, zijn de plaats waar je je voedsel zult bereiden. Gietijzer heeft over het algemeen een betere warmtegeleiding voor een gelijkmatiger garing, hoewel roestvast staal gemakkelijker schoon en roestvrij te houden is.

Deksel van de BBQ

Als je een BBQ met een deksel kiest, kun je de temperatuur van het rooster veranderen. Bij een gas BBQ houdt het sluiten van het deksel de hitte vast en creëer je een ovenachtige toestand om je voedsel te verhitten. Bij houtskoolgrills zal het afsluiten van de luchtstroom de temperatuur verlagen, en tevens helpen een rokerige smaak te creëren door rook in te sluiten.

Bron: Barbecues vergelijken

Lees ook

Wat voor soorten barbecues zijn er?